Wie werkt waar:

Jaap van Beek

Algemeen Directeur productiefaciliteit Waddinxveen

 

 

 

“ONZE
PRODUCTEN
EN SERVICE
MOETEN ALTIJD
VOLDOEN AAN
DE WENSEN
VAN DE KLANT”

Jaap van Beek is een ondernemer in hart en nieren. Ooit begonnen in Amerika om later de bakkerij van zijn vader over te nemen. Deze bakkerij heeft hij nog steeds, nu met drie winkels. Daarnaast is Jaap ook Algemeen Directeur en mede-eigenaar van de productiefaciliteit van Sonneveld in Waddinxveen. Hier focust hij zich op de operationele zijde van de productie van de bakkerijgrondstoffen. Hoe kijkt hij tegen het (banket)bakkersvak aan?

LEES HET INTERVIEW


Wie bakt waar?_15
Wie bakt waar?_19

Jaap: “Het is allemaal begonnen met een vakopleiding banketbakker. Mijn vader nam de bakkerij over in 1954 dus hier is de passie voor het vak ontstaan. Met mijn diploma op zak ben ik alleen niet bij mijn ouders in het bedrijf gaan werken, maar naar de Verenigde Staten gegaan. Ik ging werken in Texas, bij een Country Club en was daar verantwoordelijk voor de patisserie. Dit heb ik anderhalf jaar gedaan, maar de Amerikaanse patisserie is niet mijn ding. Te gemakkelijk, te weinig variatie, te veel suiker.”

 

“In Nederland teruggekomen, ben ik bij mijn vader in de bakkerij gaan werken. Na vier jaar in loondienst te zijn geweest, heb ik in 1989 de zaak overgenomen. Tegenwoordig ben ik nog maar 40% van mijn tijd in mijn eigen bakkerij te vinden en eigenlijk sta ik alleen nog in de laatste weken van het jaar zelf te bakken. Dit vind ik wel een erg leuke periode, met z’n allen knallen voor echt goede en lekkere producten!”

 

“Kwaliteit, dat vind ik erg belangrijk. Zowel in de bakkerij als bij Sonneveld moeten de producten en de service altijd voldoen aan de wensen van de klant. Dit levert een goed contact op en zorgt voor energie. Als eigenaar van een bakkerij weet ik welke kwaliteit spijzen ik wil gebruiken. Bij Sonneveld zorg ik hiervoor en stuur ik aan op de wensen van de markt. Met veel basiskennis voor de ondersteuning van de producten en grondstoffen, maar ook in de verwerking. Geen poespas, geen gekkigheid. Zoals ik zelf de producten in de bakkerij wil verwerken en verkopen.”

 

“Sinds 2016 zijn wij (red; het bedrijf in Waddinxveen) onderdeel van Sonneveld. De continuïteit van onze goede spijzen willen we garanderen. Sonneveld deelde onze mening volledig, vandaar dat wij met hen verder zijn gegaan. De transitie van Broer naar Sonneveld is zeer geleidelijk gegaan met respect voor de historie van het merk, het bedrijf en de mensen. Daarom vieren we dit jaar ook '100 jaar passie voor spijs'. Want zo lang bestaat het merk Broer al, ondanks alle voorgaande transities! Nu, na drie jaar, komt het traject van de overname op zijn einde en kijk ik terug op een goede keuze en afronding van een hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf.”

 

“Kijkend naar de toekomst van patisserie en spijs, zie ik dat er veel verandert in het ambacht en voor de ondernemers. Als Sonneveld spelen wij met onze producten daarop in. Vroeger was spijs een halffabricaat, tegenwoordig is het een product dat bakkers vaak kant-en-klaar inkopen. Daarnaast merk ik steeds meer specialisatie in het ambacht. Supermarkten vullen alle gaten in de breedte op, maar wil je nog echt lekkere, verse producten zonder te veel extra’s dan heeft het ambacht het antwoord. Kwaliteit is altijd geld waard, dat beseft de consument ook. Maar niet meer iedere dag; het is voor de unieke momenten en dan willen ze ook echt verwend worden. En het liefst zo goed dat het ook nog Instagrammable is. Dus zo goed, dat je het wilt delen.”

 

“Je ziet ook steeds meer producten uit de Amerikaanse patisserie, zoals cupcakes, muffins, donuts, cheese cake, american cookies. Breed verkrijgbaar, goedkoop te produceren en zeer in trek bij de jongere generaties. Dit vind ik jammer, want deze producten bestaan altijd uit dezelfde grondstoffen en met een andere icing creëer je al een ander product. Ik ben meer fan van de Europese patisserie. Doe mij maar gewoon een heerlijke dagverse tompouce of een vruchtenschelp, het liefst aardbei!”

Wie bakt waar?_694

In de rubriek Wie werkt waar stellen wij dit keer Jaap van Beek - Algemeen Directeur productiefaciliteit Waddinxveen - aan de bakkerswereld voor.

 
8/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...