In de bakkerij met ...

Thomas van Bavel &
Patrick van Holsteijn

In 2015 namen zij Stadsbakkerij de Diamanten Ring over wat al 30 jaar een begrip was in het historische centrum van Delft. Thomas en Patrick vertellen jou meer over hun ondernemersavontuur.

Lees het interview

In de bakkerij met_18
Wie bakt waar?_19 COPY

Met slechts een winkeloppervlakte van 39 vierkante meter en de bakkerij ernaast, ligt er een verrassend grote variatie van de gruwelijk lekkere producten in de winkel. Iedere nacht weer bakken ze knapperig, vers brood en smakelijk banket. Zelfs producten als ontbijtkoek, roggebrood en beschuit worden door de bakkers zelf gemaakt. Deze producten worden zeven dagen per week met een glimlach verkocht in de nostalgische winkel.


WIE ZIJN JULLIE EN WAT DOEN JULLIE?
Thomas groeide op in Brabant en is bakker in hart en nieren. Zijn eerste bijbaan was bij de plaatselijke bakker, waardoor hij in het vak rolde. Toen hij bij een Duitse grondstofleverancier werkte als Baktechnisch Adviseur, groeide de droom om zelf een bakkerij te runnen. Zo kwam hij in contact met de oude eigenaren van De Diamanten Ring. Een perfecte match voor Thomas, hij kiest heel bewust voor een kleine bakkerij met één winkel. Zo kan hij zijn droom voor een ambachtelijke speciaalzaak in werkelijkheid brengen.

 

Zijn zakenpartner en echtgenoot Patrick is echt een mensenmens. Hij werkte lange tijd voor een groot supermarktketen, maar ontwikkelde een voorkeur voor ambacht. Hij houdt van leidinggeven en organiseren. Een glimlach, positiviteit en contact met mensen staan op zijn lijf geschreven.

 

Het ondernemerspaar viel voor de authentieke uitstraling van deze winkel en de haast sprookjesachtige sfeer die er hangt. In hun ogen hoeft ambacht niet trendy te zijn. In De Diamanten Ring druipt de nostalgie van de muren. Het pand zit boordevol verhalen en de producten worden allemaal in eigen huis vervaardigd.  

 

WAT MAAKT JULLIE SUCCESVOL?
Niets is voor ons zo belangrijk als een tevreden klant. Wij leggen de klant helemaal in de watten. Ze moeten met een blij gevoel naar huis gaan. Én weer terugkomen in onze winkel. Daar is ons hele team op ingespeeld. Wij staan open voor suggesties van ons personeel en klanten. We hebben een naam hoog te houden en doen er alles aan om zowel op productniveau als op klantvriendelijkheid uitmuntend te scoren.

 

Hoe onderscheiden jullie je t.o.v. de concurrentie?
Wij laten ons inspireren door de gastvrijheid in de horeca en hotellerie. Het zit hem in de kleine dingen die samen een optelsom maken tot een fijne beleving voor de klant. Een glimlach bij binnenkomst, een goedgevulde winkel (ook aan het eind van de dag) en natuurlijk onze openingstijden. Wij zijn zeven dagen van de week open. Juist op zondag zien wij dat onze klanten de tijd nemen om lekkere, ambachtelijke producten in huis te halen. 

 

WAAR ZIJN JULLIE TROTS OP?
We hebben een goedlopende bakkerij die al een bekende naam had in Delft. Deze naam wisten we in de afgelopen vier jaar verder uit te breiden. Evenals het klantenbestand. We zijn nog steeds een begrip in Delft, dat vinden wij een bijzondere prestatie. Natuurlijk zijn we ook heel trots op ons team. Wij kunnen met een gerust hart op vakantie, terwijl ons team de boel draaiende houdt. Sterker nog; ook tijdens onze vakantie voeren zij nieuwe zelfbedachte ideeën gewoon uit!

 

WAT IS JULLIE AMBITIE?
Wij hebben nog veel plannen voor onze winkel en bakkerij. Op korte termijn willen we de bakkerij professionaliseren. We gaan ruimtes handiger indelen en opslagruimte toevoegen. Thomas is niet snel tevreden als het om broodof banketproducten gaat. Ons bereidingsproces en het eindproduct kunnen altijd nóg beter. Sonneveld ondersteunt ons hierbij. Zij staan echt naast de bakker en leveren niet alleen grondstoffen. Er wordt echt met ons meegedacht als het gaat om innovatie en ondernemerschap. Wij sparren graag met de vertegenwoordigers en laten ons inspireren.

 

HOE SPELEN JULLIE IN OP KLANTENBEHOEFTEN?
Wij luisteren naar wat onze klanten willen en spelen in op trends. Zoals met onze shop-in-shop en webshop. Wij zijn bij de tijd en weten wat er speelt in de markt. Dat komt ook omdat we zelf jong zijn. We experimenteren graag en voeren nieuwe ideeën snel uit. Als we ’s avonds bedenken dat we de volgende dag haverbrood willen verkopen, maken we dat diezelfde nacht nog.

 

HOE ZORGEN JULLIE VOOR KLANTENBINDING?

Wij zorgen dat onze klant zich welkom voelt. Dat doen we met onze gastheer en gastvrouw. Zij hebben echt contact met de klant en maken een gezellig praatje. Vooral in het weekend zijn zij echt het gezicht van de winkel en zorgen zij dat iedereen met een fijn gevoel de winkel verlaat.


HOE TREKKEN JULLIE JONGERE KLANTGROEPEN AAN?

We zijn echt van deze tijd. We vinden de uitstraling en beleving van onze winkel heel belangrijk. Jonge shoppers willen niet 10 minuten in de rij staan voor een croissant. Daarom hebben we een stukje zelfbediening in de winkel gebracht. De jonge generatie vindt het fijn om zelf versgebakken producten te pakken.  We zijn visueel ingesteld en vinden details belangrijk. Zo lopen onze medewerkers allemaal op geel met witte Vans; de kleuren van onze huisstijl. Ook online vinden wij onze uitstraling belangrijk. We investeren in een mooie website, webshop, goede fotografie én we hebben iemand die iedere week vier uur investeert in social-media en online marketing. 

WELKE KANSEN ZIEN JULLIE?

In de bakkerij willen we alles verder op de rit zetten. We zien kansen om de banketbakkerij open te maken zodat de klant ziet hoe wij alle producten zelf bereiden. Ook dromen wij ervan om enkele meters aan de huidige 39 vierkante meter winkeloppervlakte toe te voegen. 

 

EN WELKE UITDAGINGEN?

Wij stellen hoge eisen aan ons personeel en de sfeer onderling. Wij willen dat alle neuzen dezelfde klant opstaan. Een positieve houding vinden wij het allerbelangrijkste.  Een andere uitdaging is de presentatie van producten in zo’n kleine winkel. Wij kunnen amper onze spullen kwijt, er is niet veel ruimte beschikbaar in onze shop-in-shop. Maar de verkoop gaat snel, waardoor het assortiment halverwege de week alweer op is.

WAAR ERGEREN JULLIE JE AAN IN DE BRANCHE?
Wij vinden het jammer dat sommige bakkers bij voorbaat denken dat bepaalde innovaties voor hen niet zullen werken. Of bakkers die blijven doen wat ze altijd deden en suggesties van klanten en personeel niet aannemen. Net als een lege winkel om 1 uur ’s middags. Dan is het toch logisch dat de consument naar de supermarkt gaat? Niet iedereen doet ’s ochtends boodschappen, dus hou daar rekening mee. Probeer altijd je hand in eigen boezem te steken als de zaken niet goed lopen. Er is altijd wat te verbeteren voor de consument.

 

WAT IS JULLIE SPECIALITEIT?
Onze Scheve Jantjes. Dat is ons roomboterkoekje die vernoemd is naar de Delftse Oude Kerk die een tikkeltje scheef staat. We verpakken deze koekjes in een Delftse trommel waarop de geschiedenis van de Scheve Jan zowel in het Nederlands als Engels staat. Een uniek Delfts cadeautje.

 

En wat is nog meer een Unieke Delftse specialiteit? 
Delfts bruggetje; Luxe suikerbrood met abrikozen, hazelnoten en kaneel. Dit is een ode aan de beroemde stenen boogbruggen van Delft.

 

Wat heb je voor het komend seizoen in petto?
Zodra het warmer wordt verkopen we de passievrucht Kokosmakronen weer. En natuurlijk de paasstollen!

 

Hoe ondersteunt Sonneveld jullie?
Sonneveld staat echt naast de bakker. Ze leveren niet alleen grondstoffen, maar denken met ons mee als het gaat om innovatie en ondernemerschap. Wij sparren graag met de vertegenwoordigers en laten ons inspireren. Ook gebruiken we de website van Sonneveld voor nieuwe recepten. We vinden dit een toegankelijke en overzichtelijke manier om inspiratie op te doen.

 

Favoriete product van Sonneveld?
De Coconut Paste is echt booming bij ons. Wij verwerken dit in de Kokosmakronen met passievrucht. We laten de Kokosmakronen lekker klein maken en doen zes stuks in een doorzichtig zakje. Deze leggen we bij de kassa. Een kleurrijk product dat vaak impulsief wordt gekocht. En de kwarkbol. Dat is echt een begrip. 

  

Wat vinden jullie van ProSon en de toepasbaarheid hiervan?
ProSon zorgt voor extra malsheid en een fijne verwerking. Het is gemakkelijk qua dosering en neemt weinig ruimte in beslag. Dat is fijn doordat wij een kleine bakkerij met geringe opslagruimte hebben. 

 

BIJ WELKE COLLEGA ZOU JIJ WEL EENS EEN KIJKJE IN DE BAKKERIJ
WILLEN NEMEN?

Bij Hartogs Volkoren in Amsterdam. Zij zijn een mooi voorbeeld van storytelling en echte ondernemers. Zij weten precies wat de consument wil en spelen daarop in met hippe producten.

  

HEBBEN JULLIE EEN LAATSTE TIP AAN ANDERE BAKKERS?
Sta alsjeblieft open voor suggesties! Wees flexibel en probeer altijd te verbeteren.

 In de bakkerij diamentenring

FAVORIETE PRODUCT VAN SONNEVELD?

 

De Coconut Paste is echt booming bij ons. Wij verwerken dit in de Kokosmakronen met passievrucht. We laten de Kokosmakronen lekker klein maken en doen zes stuks in een doorzichtig zakje. Deze leggen we bij de kassa. Een kleurrijk product dat vaak impulsief wordt gekocht. En de kwarkbol. Dat is echt een begrip.


 In de bakkerij met Hans Toelen_713

In de HandSon leest u het exclusieve interview 'In de bakkerij met', dit keer met Thomas van Bavel & Patrick van Holsteijn van bakkerij de Diamanten ring

 
7/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...