Niek van Waarde won samen met Michel Schröder in januari 2020 de International Bakery Cup. Hiermee geven ze aan dat ze kunnen meespelen op wereldniveau. Een geweldige prestatie waarbij Niek en Michel de zeven andere internationale deelnemers achter zich lieten. Lees mee hoe Niek zijn deelname aan de International Bakery Cup heeft ervaren.
P.s.: Niek vertelt ook hoe hij zijn opgedane kennis exclusief verkrijgbaar maakt voor zijn vakgenoten.
Voor de International Bakery Cup kregen Niek en Michel de opdracht twaalf verschillende producten te maken. Deze producten moesten binnen de categorieën ‘Ciabatta en Speciale broden’, ‘Viennoiserie en Taarten’ en ‘Hartige producten’ vallen. Niek vertelt: "We hebben ons een jaar lang voorbereid en kéihard getraind. Als eerste moesten we de producten en recepten bepalen. We wilden elk product een typisch Hollands tintje meegeven. We kozen voor een passende mix en smaken die we zelf ook lekker vinden, zoals de citroentaart. Dit vonden we een leuk product, omdat de wedstrijd in Italië zou zijn. Maar uiteraard mocht de oer-Hollandse appeltaart ook niet ontbreken binnen ons typisch Nederlandse assortiment. We hebben de appeltaart net even wat anders gemaakt door de appel aan te zetten in sinaasappelsap. Zo werd het geheel wat frisser. Voor de ingrediënten kozen we ervoor om vooral gebruik te maken van groenten van eigen bodem.”
Vervolgens zijn Niek en Michel de producten gaan maken. Niek: “Om de modellen te bepalen hebben we vooral veel gebakken en getest. Het moest gewoon perfect zijn! Keer op keer pasten we kleine dingen aan om tot het beste resultaat te komen. We focusten niet alleen op een uitstekende smaak; we wilden ook dat de producten er geweldig uitzagen! Tijdens die voorbereidingsperiode vroegen we andere vakgenoten om hun mening. Zij kunnen een ander idee of inzicht hebben om het geheel nog beter te maken."
De belangrijkste training voor de International Bakery Cup is de tijdstraining. Toen beide heren besloten dat de producten perfect waren, gingen ze over op de tijdstraining. Niek: “In de tijdstraining maken we alle producten achter elkaar en kijken we of het binnen de tijd lukt. Deze training is van groot belang om de wedstrijd te simuleren en alle producten zo efficiënt mogelijk te maken. Zo bereiden we ons voor op de wedstrijd om zo goed mogelijk te presteren.” Want veel tijd zou er niet zijn in Rimini. Op de dag voor de wedstrijd krijg je een uur om je voor te bereiden. Op de wedstrijddag zelf krijg je 8 uur om alle producten te maken. In deze video vertellen Michel en Niek meer over de tijdstraining.
Alle producten werden vervolgens beoordeeld door een vakjury. Niek: "Toen we zagen wat de andere deelnemers hadden gemaakt, waren we er niet zeker van dat we de wedstrijd zouden winnen. Tijdens een spannende prijsuitreiking bleek dat Japan zeer goed scoorde. Zij wonnen de prijs voor het mooiste sierstuk en de prijs voor de mooiste presentatie. Zij sleepten daarmee de derde plek binnen. Duitsland presteerde ook ongekend goed en behaalde de tweede plek. Daarna kwam het verlossende woord. Wie werd uitgeroepen tot winnaars van de International Bakery Cup 2020? Dat waren wij! Met trots wonnen we het algemene klassement en de drie prijzen voor de beste ciabatta, het beste gezondheidsbrood en de beste pizza! Onze dag kon niet meer stuk!"
Wat ging er door beide heren heen toen zij met trofee op het podium stonden? Niek lacht en zegt: “Pfff nu moeten we nog 13 uur terugrijden! We werden overspoeld door berichten, telefoontjes en bloemen. Pas toen het wat rustiger werd kwam het besef dat we een wereldprestatie geleverd hadden. We waren Kampioen! Daarna maakte het hysterische gevoel rondom het winnen langzaam plaats voor trots. Want wát zijn we trots op onze prestatie! Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost. Letterlijk! Maar deze deelname en prestatie heeft ons het hoogst haalbare opgeleverd en dat neemt niemand ons meer af! Na een jaar keihard trainen komen we langzaam tot rust en beginnen we met nagenieten.”
Na de wedstrijd kwam voor Niek het tofste gedeelte: de wedstrijdproducten omzetten in een commercieel product waar bakkers zelf mee aan de slag kunnen. Niek: “Met het winnen van dit kampioenschap hebben we laten zien wat voor prachtige bakkerijcultuur we in Nederland hebben. We zijn trots op ons ambacht en trots dat we dit aan de wereld hebben kunnen laten zien! Onze kennis en kunde dragen we graag over aan onze vakgenoten binnen de bakkerijsector. Hiervoor hebben we de exclusieve masterclass opgezet. Zo bieden we bakkers een unieke kans om met de prachtige wedstrijdproducten aan de slag te gaan. We laten zien welke grondstoffen en materialen ze kunnen gebruiken, welke stappen ze moeten volgen in de bereiding en hoe ze het product er zo goed mogelijk uit laten zien. Zo kunnen ze nieuwe vakkennis en inspiratie op doen, bijvoorbeeld voor het eigen assortiment.”
"Ik ben 28 jaar oud en ik woon in Ouddorp. Sinds mijn 16e ben ik werkzaam in de bakkerij. Vanaf die tijd ben ik ook de opleiding tot bakker gaan volgen. Ik ben begonnen met de opleiding brood- en banketbakker en heb mij gespecialiseerd in patisserie. Patisserie is totaal anders dan broodbakken, maar ik vind beide - en vooral combinaties maken met beide- erg leuk. In 2011 deed ik mee aan de jeugdvakwedstrijden. Na deze te hebben gewonnen mocht ik in 2012 deelnemen aan het EK voor jonge bakkers in Rouen (Frankrijk). In de aanloop naar die wedstrijd kwam ik in aanraking met Hans Som. Na aan deze jeugdwedstrijd te hebben meegedaan ben ik gevraagd door Hans Som om examen te doen voor het Nederlands Boulangerieteam. Vanaf 2013 ben ik trots lid van het team. Dit heeft mij nog meer geleerd op het gebied van brood en heb ik mee gedaan aan verschillende internationale wedstrijden. Ik wil mij als bakker zo veel en breed mogelijk specialiseren in het bakkersvak, dit met trots kunnen uitdragen en delen met andere vakgenoten. "