Bakkerij van der Kloet is al 101 jaar een begrip in het noorden van ons land. Deze ‘Echte bakker’ heeft maar liefst zes winkels en een centrale bakkerij op het industrieterrein. Daar vandaan bevoorraden zij niet alleen de eigen winkels, maar ook supermarkten en andere bakkerijen in én buiten Friesland, waaronder ook de Waddeneilanden. We spreken met Jan Douwe Gerbranda die sinds oktober 2018 algemeen directeur is.
WIE BEN JE EN WAT DOE JE?
Jan Douwe is sinds oktober 2018 algemeen directeur van Bakkerij van der Kloet. Door treurige omstandigheden raakte Jan Douwe eerst persoonlijk betrokken bij de familie die achterbleef nadat voormalig eigenaar Joop van der Veen op 50-jarige leeftijd overleed. Uiteindelijk raakte Jan Douwe ook zakelijk betrokken en besloot te zorgen dat Bakkerij van der Kloet financieel weer op de rit zou komen. Omdat Jan Douwe geen bakkersachtergrond heeft, benadert hij de onderneming vanuit een andere invalshoek. Zijn commerciële insteek en voorkeur voor samenwerkingen hebben gezorgd dat het inmiddels goed gaat met de bakkerij. Jan Douwe: “We hebben zes winkels en bevoorraden ook steeds meer andere bakkerijen en supermarkten. Waar nodig bieden we onze klanten ondersteuning op het vlak van commercie, marketing, financiën én zelfs in personeel. Door samenwerken bereiken we meer in de markt. Doe waar je goed in bent. Daar kunnen we in de bakkerijbranche nog een slag in slaan.”
WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?
"We willen met onze huidige bakkerij doorgroeien en uiteindelijk een belangrijke speler worden in onze regio en de Waddeneilanden. Bedrijfseconomisch moeten we opschalen om bedrijfstechnisch alles te optimaliseren. We gaan meer volume produceren zonder dat dit ten koste gaat van het ambachtelijke product en de smaak. Kwaliteit staat op één bij Bakkerij van der Kloet. De uitdaging op korte termijn is om efficiënter te produceren." Jan Douwe vervolgt: “Alles valt of staat met personeel. Wij zijn zuinig op ons personeel. We willen hen blijven binden aan onze organisatie. Daarin moeten we vooruitdenken; wat wil generatie Y en Z als het op werken aankomt? Hoe kunnen we in hun voorkeuren op het gebied van werken tegemoetkomen? Wij kijken onder andere hoe we het bakproces naar de middag en avond kunnen verplaatsen, zodat de broden ’s nachts vervoerd worden. Daarin maken we onder andere gebruik van het advies van Sonneveld, zodat we leren wat we kunnen verbeteren en hoe we ons bakproces anders kunnen inrichten.”
HOE IS JULLIE SAMENWERKING MET SONNEVELD?
Jan Douwe: “Toen ik in 2018 in de organisatie stapte, was er geen inzicht in de kostprijs van onze producten. Veel producten werden inefficiënt geproduceerd. Sonneveld liet ons zien hoe we slimmer kunnen produceren. Daarmee was ik overtuigd van de toegevoegde waarde en startte ons partnerschap. Sonneveld heeft samen met ons een partnerplan gemaakt. Daarin hebben we de huidige én gewenste situatie in kaart gebracht. Dit plan geeft ons structuur om proactief ons verzorgingsgebied te bedienen.” vertelt Jan Douwe. Enkele focuspunten uit dit partnerplan zijn onder meer een duidelijk assortiment samenstellen voor winkels en het derde kanaal. Ook focust Bakkerij van der Kloet zich op het actief betrekken van personeel bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Zo kunnen zij het verhaal enthousiast overbrengen aan de klant. Een ander onderdeel uit het jaarplan zijn de productverpakkingen; door één soort productverpakking te gebruiken zijn de premium producten van de bakkerij herkenbaarder in de winkels en supermarkten. Jan Douwe: “Ik heb een hele prettige relatie en vertrouwensband met Sonneveld. Vanaf het begin heb ik alles met hen gedeeld en open kaart gespeeld. Daardoor kunnen zij mij van het beste advies voorzien.”
HOE VERLOOPT DEZE SAMENWERKING IN DE PRAKTIJK?
“Vooral onze manier van werken op de banketafdeling was nog vrij traditioneel. Er is veel handwerk voor nodig. Door middel van de producten en ondersteuning van Sonneveld kunnen we nu hogere productie draaien.” Tegelijk geeft Jan Douwe aan dat het niveau van zowel het proces als het product goed moet zijn. “We hebben enkel bestaansrecht als we onze kwaliteit waarborgen. Dat geeft ons een plek naast de supermarkt. Wij willen de kwaliteit, de service die we bieden en het meedenken met onze klanten kunnen blijven voortzetten. Hij voegt eraan toe: "Als ideaalplaatje willen wij bakkerijwinkels via de achterdeur bevoorraden en ondersteunen. Niet alleen in producten, maar ook, zoals eerder genoemd, op het gebied van commercie, marketing en financiën. Dat is waar wij naar toe werken."
WAT ZIJN JULLIE BELANGRIJKSTE SUCCESCRITERIA?
"Samenwerken met belangrijke spelers. Dat betekent succes voor ons. In welke vorm dan ook. Dat kan met leveranciers zijn, met collegabakkers en met retailers. Dat succes en die samenwerkingen kunnen we alleen waarborgen zolang we kwaliteit blijven leveren. Bakkerij van der Kloet is een begrip geworden in de regio. Het komt zelfs voor dat klanten zich spontaan aanmelden of Bakkerij van der Kloet ook hen wil bevoorraden. Door deze aanpak is de bakkerij financieel weer op de rit."
HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT?
"De stijgende lijn die we nu ingezet hebben moeten we doortrekken. We willen vet op onze botten krijgen. We hopen dat de samenwerking met leveranciers zo blijft doorgaan. Voor nu en in de toekomst staat samenwerken en kwaliteit hoog in het vaandel."