Alles wat je altijd wilde weten over:

duurzaam

produceren in de bakkerij


Consumenten zijn op zoek naar producten die sociaal verantwoord en duurzaam geproduceerd zijn en verwachten hier steeds meer transparantie over. Deze trend is al langer zichtbaar, maar dit is nu ook bevestigd in een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie voor Handel onder 1800 bedrijven in Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. De voedingssector was de grootste groeier met 18,3% in de verkoop van duurzame producten in de laatste 5 jaar. Nederland loopt hierin qua ambities voorop, volgens dit onderzoek. 


LEES VERDER
Voeding laat grootste groei zien in omzet duurzaam geproduceerde producten 
Bakkersweetjes_972

Consumenten vinden het steeds belangrijker dat ze weten waar producten vandaan komen, welke grondstoffen zijn gebruikt en hoe ze geproduceerd zijn. Men wil weten of het product goed is voor henzelf, maar ook of het milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden gerespecteerd worden. Is het wel écht volkorenbrood? Is het biologisch, fairtrade? Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden van de boeren? Worden de rechten van dieren gerespecteerd? Het zijn vragen waar consumenten zich steeds meer mee bezig houden en bewust of onbewust hun keuze voor producten door laten bepalen.

 

De voedingssector, waaronder de bakkerijbranche, speelt een essentiële rol speelt in het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Het is onmogelijk de temperatuur van de aarde op een acceptabel niveau te houden zonder te veranderen wat we eten, de manier waarop we voedsel produceren en land beheren, zo laat het VN klimaat rapport over voedsel zien. Een duurzame samenleving is de toekomst; we kunnen er niet meer om heen. En we hebben daar allemaal een rol in; als burger, als consument, als werknemer én als ondernemer. Als je het hart van de klant en consument in de komende jaren wilt winnen is duurzaamheid een essentieel onderdeel van je business model. Hiervoor moeten we samenwerken door de hele keten en duurzame partnerschappen aangaan. 

 

Bij Sonneveld staat duurzaamheid hoog op de agenda. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het oplossen van de wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Dit doen we door gezondere voedingsmiddelen te ontwikkelen, voedselverspilling tegen te gaan en nieuwe producten te lanceren die goede, alledaagse milieuvriendelijke keuzes zijn. Onze duurzaamheidsstrategie is ingebed in die van ons moederbedrijf Orkla en omvat vijf thema’s: veilige producten, duurzame inkoop, betrokkenheid bij milieu, voeding en welzijn en zorg voor mens en samenleving. Aan elk thema hebben we duidelijke doelen en acties gekoppeld. Om een aantal voorbeelden te noemen: 

Reduceren van onze ‘footprint’ 

Sonneveld werkt doelbewust om verbruik van energie en water te verminderen. Door het terugwinnen van warmte en door isolatie sparen we energie. Onze huidige verlichting vervangen we door LED verlichting en sensoren zorgen dat er alleen licht brandt als het ook nodig is. Al met al levert dit ieder jaar een flinke besparing op in geld en, belangrijker, draagt dit bij aan een verlaging van ons ‘carbon footprint’. Ook met kleinere projecten, zoals het vervangen van onze papieren bekers door mokken en onze plastic lepeltjes door houten roerstaafjes, dragen we bij aan een beter milieu. 

Als onderdeel van ons moederbedrijf Orkla dragen wij bij aan onze gezamenlijke doelstelling namelijk: • Orkla heeft de uitstoot van broeikasgassen de afgelopen vijf jaar met 54 procent verminderd. De reductie is in absolute cijfers, dus niet gecorrigeerd voor hogere omzet. • Alle stroom die Orkla in Europa gebruikt is hernieuwbaar. Via Orkla's eigen waterkrachtcentrales produceren we vijf keer zoveel hernieuwbare elektriciteit als we gebruiken. • Om haar hernieuwbare elektriciteit te documenteren, koopt Orkla garanties van oorsprong gekoppeld aan haar eigen waterkrachtcentrales. Sonneveld gebruikt 100% groene stroom. 

Duurzaamheid bij Sonneveld

Duurzame verpakking

Onze verpakkingen en pallets zijn van duurzaam materiaal. Het overgrote deel van al onze verpakkingen is recyclebaar en we zetten actief in om dit aandeel te verhogen. Verder hebben we een programma om het gewicht van onze verpakkingen stap voor stap te reduceren en gebruik van single-use plastic te verminderen.

 

Duurzaam inkopen

We leggen strikte eisen op aan onszelf en onze leveranciers. Onze lat ligt hoog en door interne audits en audits van onze leveranciers borgen we de kwaliteit. Door intensieve samenwerking tussen onze kwaliteitsmedewerkers en inkopers zorgen we voor duurzame inkoop van onze grondstoffen. Zo bevatten onze palmoliehoudende producten enkel de hoogst haalbare, duurzame palmolie. Deze is te herkennen door de toevoeging achter de artikelnaam: RSPO-SG of RSPO-MB.lagen. 


Duurzaam ondernemen, je hoort het steeds vaker. Ook in de bakkerijbranche. Vanuit jouw rol als ondernemer kun je bijdragen aan een duurzame samenleving. Welke rol je hierin neemt, moet ieder voor zich bepalen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 

 • VERMINDER VOEDSELVERSPILLING
  Brood wordt vaak genoemd als nummer 1-product van voedselverspilling; jaarlijks wordt er 127 miljoen kilo brood weggegooid, wat neerkomt op 3 sneetjes brood per gezin per dag. Hoe beter jouw bakkerij is georganiseerd, hoe lager de derving zal zijn. Met name in de afstemming van vraag en productie en de aflevering/retourstroom is winst te behalen. Sonneveld heeft verschillende oplossingen voor het hergebruiken van brood. Of denk eens aan Too Good To Go, een populaire oplossing onder bakkers. 

 

 • VERTEL OVER AL HET GOEDE DAT JE DOET
  Houd je goede daden niet geheim. Vertel over je inspanningen op het gebied van verpakkingen, energiebesparing en voedselverspilling (en nog veel meer) op borden in de winkel en op sociale media, zodat klanten weten waar ze voor kiezen als ze bij jou kopen. 
Bijdragen aan gezondheid

We willen gezond en duurzaam leven makkelijker maken. Volkorenbrood als superfood; dat is onze inzet. Volkoren is bij ons ook écht volkoren; ook de hulpstoffen hebben volkorenmeel als drager. Duurzame innovatie staat hoog op onze agenda, wat resulteert in de lancering van bijvoorbeeld glutenvrijbrood met gereduceerd zoutgehalte en ruim in vezels, groentebrood, biologische lossingsolie, suikergereduceerde amandelspijs en enzymoplossingen om het acrylamidegehalte in gebakken producten te verlagen. 

Bakkersweetjes_978
 • HELP JE KLANTEN MET EEN GEZONDE KEUZE
  Brood is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding; volkorenbrood neemt daarin een bijzondere rol om te voorzien in voldoende vezels. Help jouw klanten om voor vezelrijke producten te kiezen door een ruim volkorenassortiment aantrekkelijk aan te bieden. Zorg dat je in de communicatie op verpakkingen, schermen, posters of een krijtbord jouw vezelrijke producten promoot. En zorg dat jouw winkelpersoneel de voordelen van vezelrijke producten, zoals volkorenbrood goed kan uitleggen. 
 • LET OP BIJ DE INKOOP VAN JE GRONDSTOFFEN
  Met Sonneveld als partner heb je de zekerheid dat jouw grondstoffen zijn geteeld en verwerkt op een manier die het klimaat, milieu, mensen en dieren zoveel mogelijk respecteert. Sonneveld heeft hier in samenwerking met haar moederbedrijf Orkla een uitgebreid eisenpakket en controlesysteem voor. We werken hierin nauw samen met onze leveranciers. 

 

 


We vertellen jou als bakker alles over duurzaam produceren in de bakkerij. Ontdek het in de HandSon.

 
9/13
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...