Wie bakt waar:

Joyce Schriks

Applicatie Manager Industrie Banket

Joyce is letterlijk opgegroeid in de bakkerij en is sinds 2018 in de functie van Applicatie Manager Industrie Banket bij Sonneveld. Ooit begon zij in de bakkerij van haar ouders en heeft zich later verder gespecialiseerd in banket.

LEES HET INTERVIEW

“SAMEN BOUWEN WE AAN EEN SERIEUS PARTNERSHIP OP GEBIED VAN BANKET”


Wie bakt waar?_15
Wie bakt waar?_19

Joyce is letterlijk opgegroeid in de bakkerij en is sinds 2018 in de functie van Applicatie Manager Industrie Banket bij Sonneveld. Ooit begon zij in de bakkerij van haar ouders en heeft zich later verder gespecialiseerd in banket. Een expertise waarbij zij veel ervaring heeft opgedaan. Nu richt ze zich vooral op productontwikkeling en applicaties. Maar wat is nu precies haar drijfveer? Waar krijgt zij energie van?

 

Joyce is geboren en getogen in de bakkerij. Zoals zovelen onder ons heeft zij in een wipstoel op de werkbank gestaan met een fles melk erbij. “Mijn ouders hadden vroeger een gemengd bedrijf in het Limburgse Helden. Zij waren lid van het Echte Bakkers Gilde. Thuis heb ik van jongs af aan meegeholpen in de bakkerij. Dat is begonnen met vlaaidozen vouwen op jonge leeftijd om een zakcentje te verdienen, later kwam ik eerst in de winkel en daarna ‘achter’ in de bakkerij terecht."

 

Na de Middelbare Vakschool in Wageningen heeft Joyce gewerkt bij enkele ambachtelijke brood-en banketbakkerijen. Naast haar werk in de bakkerij is zij een opleiding gaan volgen aan de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH), om vervolgens nog een jaar voor de klas te staan als vervangend docent consumptieve technieken. “Tijdens mijn afstuderen aan de PTH stond ik voor de keuze in het onderwijs blijven of het bedrijfsleven in te gaan. Juist op dat moment zag ik een vacature bij een industriële banketbakkerij. Ik heb destijds de sprong in het diepe gewaagd en ben gestart bij Quality Pastries. Het bedrijf was nog in de opstart fase en de afdeling productontwikkeling bestond nog niet. Ik heb alles mee op kunnen starten; de nieuwe productielijnen, de afdeling en later ook projecten samen met klanten binnen de retail opgepakt binnen de product-marktcombinaties die er wereldwijd waren. Ik heb er erg veel geleerd en meegemaakt. Die periode heeft me gemaakt tot wie ik nu ben."

 

Toch begon het bij Joyce af en toe te kriebelen. “Wat wil ik nog in de toekomst? Wil ik bij Quality Pastries blijven tot mijn 67e of wil ik nog een volgende stap maken? En wat dan? Met klanten concepten bedenken vond ik super leuk. Daar kon ik mijn kennis en kunde van de productielijnen en inhoudelijke kennis samen laten komen en meteen aan tafel sparren met de klant.” Toen kwam het moment dat Joyce met Sonneveld om de tafel zat. “Samen over de Nederlandse banket (industrie) sparren en de weg die Sonneveld op wilde binnen de OFI-groep (Orkla Food Ingredients). Na enkele gesprekken - en er zeker een paar nachten over geslapen te hebben, want na 20 jaar ga je toch niet zomaar weg - heb ik de stap genomen en ben ik vorig jaar bij Sonneveld begonnen."

 

Joyce: “Tja, wat doe ik precies…mijn functie is heel veelzijdig! In principe ondersteun ik ontwikkelingen in de industriële banketbakkerijen op vakinhoudelijk en technisch aspect. Daarnaast houd ik me ook bezig met het bedenken van nieuwe concepten en applicaties. We bekijken behoeftes vanuit de markt en geven daar een invulling aan voor ieder individueel bedrijf. Uiteraard met Sonneveld en Credin grondstoffen. Binnen OFI zijn er tal van mogelijkheden en is er heel veel kennis en marktinformatie beschikbaar. Mijn rol is om te bouwen aan een serieuze partnerschip in banket, om de expertise vanuit de verschillende landen samen te brengen en te vertalen naar de industriële banketprocessen. Dat is een hele uitdaging. Dat we daarin gezamenlijk de strategische keuzes gaan maken is super. Dat vind ik juist de aanvullende uitdaging binnen mijn functie. Daarnaast is er een fijne afwisseling tussen het bakken in het EBIC, bezoek aan klanten en het contact met verschillende collega’s. En dan ook nog een project mogen opstarten voor een aanvulling in het assortiment. Het is leuk om die verschillende facetten te zien."

 

Sonneveld staat al jaren bekend als leverancier voor de broodbakkerij. Sinds een aantal jaar neemt Sonneveld serieuze stappen op de banketmarkt. “Dat voel je ook, Sonneveld ademt nog veelal brood, maar het is super mooi om te zien dat deze aanvulling van banket erin zit en steeds verder komt. Loop bijvoorbeeld onze nieuwe ontvangstruimte in Papendrecht maar binnen. Je ziet en voelt ook meteen de aansluiting met banket! Ook het assortiment wordt steeds uitgebreider, zo hebben we nu een range compounds ontwikkeld. Een spannend traject met een behoorlijke tijdsdruk. Dan zie je ineens hoe het binnen Sonneveld reilt en zeilt. Een enorm leermoment, maar super tof wat we samen hebben gepresteerd: een mooi en lekker assortiment staat klaar om het banket verder onder de aandacht te brengen.”

Wie bakt waar?_694

In de rubriek Wie Bakt Waar stellen wij onze medewerkers aan u voor. In deze editie van de HandSon: Joyce Schriks Applicatie Manager Industrie Banket bij Sonneveld.

 
5/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...