Lossingsmiddelen


Lossingsmiddelen worden onder andere gebruikt voor het lossen van snoepjes, suikerwaren, omeletten en natuurlijk brood en banket. Vaak zijn lossingsmiddelen een ondergeschoven kindje in de bakkerijen, maar hebben meer invloed op de eindproducten dan je misschien denkt. Door het juiste lossingmiddel te kiezen, wordt het lossen van je producten een feestje!

 


LEES VERDER
Vroeger...

 

Wist je dat de bakkers vroeger reuzel (varkensvet) gebruikte als lossingsmiddel? Reuzel… Het varkensvet werd verwarmd en in de bakblikken gesmeerd. Inmiddels zijn er diverse lossingsmiddelen voorhanden die geen dierlijke basis hebben. Wat zijn eigenlijk de verschillen en wat zijn de voordelen?

Voor efficiënt en schoon werken

 

De belangrijkste reden om lossingsmiddelen te gebruiken is natuurlijk vooral omdat het dé manier is om onberispelijke, schone en hoogwaardige eindproducten te kunnen leveren. Daarnaast zijn gebruiksgemak en betrouwbaarheid in uw bakkerij ook van groot belang. Efficiënt werken betekent dat producten snel en eenvoudig gelost kunnen worden. Het gebruik van het juiste lossingsmiddel maakt het eenvoudiger om te voldoen aan de steeds strenger wordende hygiëne standaarden. Een derde aspect: lossingsmiddel heeft ook invloed op de houdbaarheid van producten.

 

Minerale vs. plantaardige olie

 

In Nederland is 50 mg minerale olie per kilo product wettelijk toegestaan. Dat zijn maar enkele druppels op een deegstuk van 800 gram. Deze norm wordt bij het gebruik van minerale oliën al snel overschreden. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van minerale oliën in de bakkerijbranche. Uit dit onderzoek is gebleken dat we ongemerkt te veel minerale olie binnen krijgen via consumptie van voedingsmiddelen. Parrafine olie en minerale oliën worden in sommige gevallen nog gebruikt voor smering van bakplaten en van machines (deegafmeters). Om gevaar voor de volksgezondheid te beperken heeft de EFSA strenge normen opgesteld voor het gebruik van minerale oliën tijdens het productieproces.

 

 

Een kleine dosering wat in contact komt met een product kan al een risico vormen, want de marges zijn klein. Plantaardige olie wordt veelal verkregen uit zaden of een andere plantaardige bron. In de bakkerijbranche wordt voornamelijk gewerkt met raapolie, zonnebloemolie en (duurzame) palmolie. Plantaardige oliën vormen, in tegenstelling tot minerale oliën, geen risico voor de volksgezondheid. Ze kunnen veilig worden gebruikt als lossingmiddel, afmeet- en snijoliën.

 

Kneding gebaseerd op gewenste temperatuur van het deeg

 

Er zijn diverse manieren waarop plantaardige kwaliteitslossingsmiddelen van waarde kunnen zijn. Het is belangrijk een weloverwogen keuze te maken met het oog op diverse aspecten: het recept, het bakproces, de bakplaat of bakvorm (type, materiaal, beschermlaag, leeftijd), de gewenste houdbaarheid van het eindproduct en de verpakking. Je kunt lossing op diverse manieren aanbrengen. Handmatig door middel van een kwast of spuitbus of via een doseersysteem. Voor iedere methode is er een geschikt lossingsmiddel. Dan kun je er zeker van zijn dat het gekozen lossingsmiddel het beste aansluit bij jouw situatie.

 

 

 

Het juiste lossingsmiddel…

Het juiste lossingsmiddel beïnvloedt dus de kleur van de cake of de korst van het brood. Daarnaast heeft lossing ook invloed op de hoogte van een cake in de vorm, door de hoeveelheid weerstand

die het deeg/beslag heeft tijdens het rijzen/bakken. De (afwezigheid van) geur van het eindproduct en de langere levensduur van bakblikken (tefloncoating) is natuurlijk ook iets om te overwegen. 

Wist je dat het juiste lossingsmiddel ook een flinke kostenbesparing kan  betekenen? Bekijk niet de prijs per liter, maar de hoeveelheid die je gebruikt per dosering van het juiste lossingsmiddel.

OPlossing_695

Wist je dat?

Sonneveld maakt al sinds 1956 haar eigen lossingsmiddelen op basis van plantaardige olën, vetten en wassen.

 

 


Lossingsmiddelen worden onder andere gebruikt voor het lossen van snoepjes, suikerwaren, omeletten en natuurlijk brood en banket.

 
8/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...