We tipten deze trend al even in de vorige HandSon: flitsbezorgers nemen langzaam de binnenstad over en claimen hun plek in retailland. Flink, Gorillas, en Getir zijn bezorgdiensten die beloven om producten binnen korte tijd (minuten) thuis te bezorgen. Deze manier van bezorgen heeft ook een keerzijde: er is overlast in de vorm van bezorgers en fietsen op de stoep alsook dichtgeplakte ruiten van de darkstores (de magazijnen), waardoor deze distributiecentra niet welkom zijn in woonwijken. Om de boot niet te missen, bieden traditionele supermarkten vaker razendsnelle bezorging aan via flitsbezorgers of thuisbezorgers. Zo werkt Jumbo samen met Gorillas en bezorgen Albert Heijn en Spar via Thuisbezorgd.nl en Deliveroo. Een voordeel voor de supermarkten, zij hebben al winkels in woonwijken en er is ruimte voor fietsers.
Volgens retaildeskundigen is het “vrij logisch” dat dit alles gebeurt, omdat de vraag naar snelle bezorging groeit. Overigens denken experts dat iets langer wachten, bijvoorbeeld 30-60 minuten, geen probleem is voor de consument. De groei zit hem vooral in de local-for-local ontwikkeling, waardoor (kleinere) leveranciers kunnen meeliften.
Het rendabel krijgen van een bezorgdienst kan voor bakkerijen een uitdaging zijn. Om die reden zien we dat ook (lokale) bakkerijen de samenwerking met flitsbezorgers aangaan. Zo gaat Flink samenwerkingen aan met lokale bakkerijen en is ook Gorilla’s op zoek naar lokale bedrijven ter uitbreiding van hun assortiment met lokale producten. Verder zijn er steeds meer bestel- en bezorgplatforms, zoals Doorb, die de bezorging voor bakkerijen uit handen kunnen nemen. Toch zijn er veel bakkerijen die de voorkeur blijven geven aan eigen bezorgers of afhalen in de winkel om de beste beleving te garanderen.
Het concept is simpel: Een medewerker laat op sociale media in een live video producten zien, die klanten vervolgens kopen via de chat of webshop. Afhankelijk van het platform bereik je een andere doelgroep en zijn er andere verkoopmogelijkheden. Live commerce is eigenlijk ‘the next step’ van online promotie: het is vermakelijk, het versterkt de positionering bij bestaande klanten én je kunt nieuwe, jonge klanten aantrekken via deze nieuwe winkelervaring.
In het najaar zijn er momenten waarop je extra mag genieten van eten. Momenten die je samen deelt met vrienden en familie. Brood met extra beleving in smaak en geur maken de koude dagen extra gezellig en net dat beetje warmer. Consumenten zijn op zoek naar brood met dit beetje extra beleving en zijn bereid hiervoor te betalen. De nadruk qua brood ligt in het najaar op premiumproducten, zoals rustieke en artisanale broden. Deze broden hebben een extra ambachtelijk karakter. Ook het luxere brood zoals brioche, vruchten- of notenbrood mag niet op tafel ontbreken.