In de bakkerij met Bakkerij Van Lieshout

Het is dit jaar groot feest in de bakkerij en 17 winkels van Bakker Floor van Lieshout in Tilburg en omstreken. Opgericht in 1922, viert het familiebedrijf hun honderdjarig bestaan. De volgende generatie staat klaar in de startblokken: broers Lars, Floris, Max en Jan-Willem zijn alle vier werkzaam in de bakkerij. Met ieder hun eigen specialisme, draagt ieder zijn steentje bij aan het bedrijf.


Jan-Willen Van Lieshout

Jan-Willen Van Lieshout



Samen met vier broers, hoe gaat dat?

In eerste instantie hadden de broers allemaal andere plannen, maar stuk voor stuk zijn ze in de bakkerij gerold. Floris vertelt: “Allemaal hebben we gestudeerd, wel allemaal een andere richting natuurlijk. Toen we, tijdens onze studie, een dag vrij waren, gingen we vanzelfsprekend onze ouders helpen in de bakkerij. We zijn echt in de bakkerij gegroeid. Dat ging heel natuurlijk. Lars en ik werken meer op kantoor, waar Jan-Willem en Max liever met hun handen bezig zijn.”  

"Alles draait om vertrouwen in elkaar."

Jan-Willem van Lieshout 

De broers hebben onderling een goede band met elkaar. Max: “We weten precies wat we aan elkaar hebben. We geven elkaar de ruimte zodat ieder zijn eigen ding kan doen.” Jan-Willem vult aan: “Het gaat allemaal om een stukje vertrouwen, dat je elkaar geeft. Je moet op elkaar kunnen bouwen.”

 

Gezichten van de bakkerij

Van vader en moeder, tot kinderen en kleinkinderen. De familieleden zijn regelmatig met hun gezichten op media-uitingen van de bakkerij te vinden. Floris legt uit: “We willen de bakkerij een gezicht geven. Dat doen we letterlijk en figuurlijk. Vroeger waren er wel eens mensen die vroegen: “Mag ik mevrouw Floor van Lieshout spreken? Maar ja, Floor is natuurlijk onze vader. Om verwarring te voorkomen en ons familiebedrijf te benadrukken, zijn we het gezicht van mijn vader gaan gebruiken in onze uitingen. Nu komen mijn broers, ik en mijn nichtjes en neefjes (de kleinkinderen van Floor) voorbij.”

De bakkerij in een nieuw jasje

Met de komst van meer winkels, groeide de bakkerij uit zijn jasje. Daarom is de bakkerij sinds 2021 te vinden in een nieuw pand. Broer Lars nam het ontwerp van de nieuwe bakkerij op zich: “We zijn in totaal zo’n drie jaar bezig geweest met dit project. We gingen een aantal keer heen- en weer met tekeningen, waarbij ik dacht: ‘dit kan beter’. Zodoende heb ik alles op basis van het gehele bedrijfsproces uitgedacht. We werken van achteren, vanaf de silo’s en deegbunker, naar voren tot aan het verpakken en de expeditie. Dat was het meest logische qua routering.” Over alles is nagedacht. Zo zijn de rijskasten speciaal op maat gemaakt met unieke deuren die fungeren als een soort sluis: het deeg gaat via de ene kant de rijskast in, en gaat via de andere deur de rijskast uit, direct de oven in.


Max van Lieshout

Max Van Lieshout


Jan-Willem licht toe: “Als je normale rijskasten hebt, moet dat FIFO gedaan worden. Het deeg wat er het eerste in gaat, moet er ook het eerste weer uit. Hier gaat het net even makkelijker, omdat alle karren dezelfde richting op gaan. Ook vonden we in originele rijskasten de ruiten te klein. Deze ramen zijn extra groot, om het deeg goed in de gaten te kunnen houden. Daarnaast zijn de deuren op maat gemaakt. Lars heeft destijds uitgezocht van welk materiaal en hoe dik het staal moet zijn. Nu zijn ze precies zoals we ze willen hebben.”

 

De bakkerij is klaar om door te groeien naar zo’n 25 winkels in de omgeving van Tilburg. Het is nog even afwachten hoe en wanneer dat gaat gebeuren. “Je hoort dat er maar bij weinig bakkers opvolging is. Dat biedt voor ons kansen. Er is nog steeds onder consumenten een grote behoefte aan kwaliteitsproducten van de bakker,” aldus Floris.

 

Welke digitaliseringsoplossingen hebben jullie in de bakkerij?

Floris: “We zijn meer en meer bezig met efficiency. Onze winkeldames zijn veel tijd kwijt met het aannemen van bestellingen, zowel telefonisch als in de winkel. Zeker op piekperiodes, zoals de feestdagen. Die bestellingen moeten dan weer door naar productie. Samen met onze softwarepartner, zijn we bezig om dit te digitaliseren en te verbeteren.”  


Lars van Lieshout

Lars Van Lieshout



“Qua productieproces zijn er ook mogelijkheden,” duidt Jan-Willem aan. “Ik zie wel voor me dat er met een druk op de knop, alle hoofd- en hulpgrondstoffen in één keer afgewogen uit het doseringssysteem komen. Dat scheelt een hoop zwaar werk!” Max denkt mee: “Tegenwoordig bestaat er een laad- en lossysteem voor platen. Dat maakt het mogelijk om automatisch platen in karren te zetten of uit te laden wanneer ze uit de oven komen.”

"Door te investeren in digitalisering en automatisering, werk je slimmer en dus efficiënter.”

Floris van Lieshout 

Op afstand reguleren, bewaken en aansturen

Volgens Lars gaat digitalisering in de toekomst nog een stuk verder. Hij vertelt: “Nu al kunnen wij van op afstand dingen bijsturen. Denk aan temperaturen, de vochtigheid in de rijskasten, kleppen open of dicht doen. Ook hebben we steeds meer digitaal contact, zoals bij storingen. Dan kunnen we met een systeem inloggen vanuit thuis om te zien wat er mis is. Tegelijkertijd kan de monteur uit Duitsland direct meekijken om het probleem samen op te lossen. Dit soort oplossingen komen er in de toekomst alleen maar meer.”

 

De kracht van marketing

Er wordt sinds kort meer ingezet op marketing. Floris vertelt: “In mei ben ik met Sonneveld op pad geweest met het Puur voor de Bakker programma. Toen kwamen we met een tiental ondernemers samen. Daar vertelde Jan-Aart Schuld (eigenaar Bakkerij Schuld in Oldebroek) over zijn social media tactiek. Dat en de bedrijven die we bezochten, deed een belletje rinkelen. We moeten nog meer aan de slag met marketing, om ons verhaal uit te dragen. Dat is waar Britt, onze marketingmedewerker, om de hoek komt kijken.” Britt licht toe: “We richten ons vooral op marketing en social media. We werken samen met een bedrijf die actief is op online marketing. Zij helpen ons op het gebied van Google advertenties, zoekwoorden en data analyses. Ik werk intensief samen met deze partner en concentreer mij op het verbeteren van de webshop.” 

Floris van Lieshout

Floris Van Lieshout


Waar zijn jullie goed in?

“Wij zijn en blijven actief als bakker voor klanten, voor mensen thuis en voor mensen mee naar het werk. Je moet doen waar je goed in bent. Wij zijn goed in het maken van brood en banket. Daarin willen wij excelleren en ons onderscheiden van concurrenten. Daarnaast willen wij een goede werkgever zijn voor onze medewerkers en blijven investeren in het bedrijf,” legt Floris uit. “Ons familiebedrijf zit overal in verankerd. Wij denken ook dat door persoonlijk aandacht te geven, je mensen beter van dienst kunt zijn.”

 

Hoe is jullie samenwerking met Sonneveld?

Floris: “We zijn met Hille-Jan en Wouderick bezig om FermenSon op te zetten, dat gaat goed. Baktechnisch adviseur Herald heeft grondstoffen bij ons opgehaald om het een en ander te testen. Zo kunnen we goed vergelijken en verbeteren. Met FermenSon kunnen we meer met ons automatisch doseringssysteem en maken we onze bakkerij verder toekomstbestendig. Zoals Jan-Willem aangaf, kunnen we hiermee grondstoffen automatisch doseren en afwegen. Dat werkt een stuk sneller en efficiënter, want het is minder foutgevoelig én we komen uit op lagere kosten.” 

 

Hoe zien jullie de toekomst van de bakkerij?

De broers zien de toekomst positief in. “Wij zijn er niet bang voor, zolang je als bakker zorgt dat je kwaliteit blijft leveren. Er is echt wel markt voor kwalitatieve bakkerijproducten van de bakker. Maar je moet niet alleen tarwe- of volkorenproducten gaan verkopen. Dan ga je het niet van de supermarkt winnen. Je moet een onderscheidend vermogen hebben. Dat kan bij iedere bakker anders zijn, van service tot product. In ons geval zijn het onze kwalitatief hoge producten waarmee we het onderscheid maken. Daar is er echt wel markt voor.”

In de bakkerij met ... curve COPY

In de bakkerij met Bakkerij Van Lieshout

 
10/13
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...