Als bakker lever je elke dag aan klanten in jouw winkel vers brood van een zo constant mogelijke kwaliteit. Door het gebruik van broodverbetermiddelen gaat er zo min mogelijk verkeerd in het productieproces. Zo verbetert een broodverbetermiddel de textuur (malsheid), kleur, smaak en samenstelling van het brood. Er bestaan nogal wat (on)waarheden over broodverbetermiddelen. Tijd voor opheldering!
Een broodverbetermiddel kan ook als procesverbeteraar gebruikt worden.
feit of fabel?
FEIT: Dit is het geval. Uiteraard gebruik je verbetermiddelen om de consumentenkwaliteit te verbeteren, maar ook tijdens het proces kan een broodverbetermiddel een gunstige werking hebben op het deeg. Zo kan het broodverbetermiddel de tolerantie vergroten of plakkerigheid van het deeg beïnvloeden.
Brood mag geen conserveringsmiddelen bevatten.
feit of fabel?
FABEL: Het is wettelijk toegestaan om brood te conserveren voor een langere houdbaarheid. Zo mag azijn sowieso worden toegevoegd om brood te conserveren. Omdat wij in Nederland en België veel dagvers brood hebben, is het eigenlijk niet nodig om conserveermiddel toe te voegen. Vandaar dat conserveermiddelen lang niet altijd worden toegevoegd aan het brood. Aan roggebrood wordt vaak wel een conserveermiddel toegevoegd.
Door de invloed van broodverbetermiddelen, krijg je meer deegtolerantie.
feit of fabel?
E-nummers zijn slecht voor de gezondheid.
feit of fabel?
FABEL: Dit is niet waar, want ook natuurlijke grondstoffen kunnen een e-nummer hebben. Vitaminen (zoals vitamine C oftewel ascorbinezuur/E300), zuren (azijnzuur) en sommige verdikkingsmiddelen hebben een broodverbeterende werking. Deze stoffen kunnen van nature aanwezig zijn en zijn daarmee zeker niet slecht! Daarnaast zijn alle e-nummers de best gecontroleerde grondstoffen en worden deze op regelmatige basis onderzocht door de Europese Unie op veiligheid.
Hoe meer broodverbetermiddel je toevoegt, hoe beter de kwaliteit.
feit of fabel?
Zout geeft een brood verbeterende werking.
feit of fabel?