In de
bakkerij
met...

Frans Voncken

Zijn accountant verklaart hem af en toe voor gek, maar daar maalt Frans Voncken niet om. Out of the box en dus niet de goedkoopste koffieconcepten, sociaal ondernemen en in de toekomst waarschijnlijk een eigen opleidingsinstituut bij de hoofdvestiging in Kerkrade: Frans doet lekker zijn eigen ding, samen met echtgenote Piroschka. ‘Ik word gelukkig van mijn werk, nog steeds kom ik zeven dagen per week fluitend de bakkerij binnen.’

Lees het interview

In de bakkerij met_18
Wie bakt waar?_19 COPY

WAT HEB JE VOOR KOMEND SEIZOEN IN PETTO?
Berlinerbollen, daar hebben we in geïnvesteerd. Deze lopen bij ons altijd super, dit komt mede omdat wij zo dicht bij Duitsland zitten. Tevens hebben we overheerlijke brownies. De specialiteit is dat ze nét niet gaar zijn en daardoor heel erg smeuïg vanbinnen. 

 

WAT IS JULLIE SPECIALITEIT?
Rijstevlaai met slagroom, een Limburgse klassieker die we aangepast hebben aan de tijd. De opbouw van de rijstlaag is volgens een eigen recept, met schuim van opgeklopt eiwit. En bruidstaarten: in het weekend hebben we vaak wel 120 bruids- en gelegenheidstaarten in de koelkast staan. Er is er geen één hetzelfde, maar nog steeds wordt er aan iedere taart evenveel aandacht besteedt.

 

WAT IS JULLIE AMBITIE?
We hebben net 3500 meter grond gekocht, waar we een uitbreiding gaan realiseren. Met een grote ontvangstruimte, een grotere logistieke afdeling en een banketbakkerij voor de taarten, zodat we de broodbakkerij in het huidige pand uit kunnen breiden. Er komt ook plek voor een droom van me: een eigen opleidingsinstituut. Niet alleen voor bakkers, maar ook voor logistieke medewerkers en winkelpersoneel.

 

WAARAAN STOOR JE JE IN DE BRANCHE?
Aan alle regeltjes. Dat instanties niet meegaan in de flexibilisering van de maatschappij. Dat je mensen niet kunt belonen zoals je wilt, waardoor de beste vissen niet boven komen drijven. En aan hokjesdenken: dit is een bakkerij, die verkoopt brood & banket. Dat kan niet meer! We hebben net weer een nieuwe belevingslunchroom geopend, met bijzondere concepten voor koffie, thee, chocolade, biologische limonade en ijs. Er is een omwenteling naar meer en exclusievere gastronomie, we kunnen ons niet meer houden aan het hokje waar instanties ons in willen plaatsen. Zo wil ik hier ook een vrijetijdsconcept neerzetten, waar mensen de hele dag door kunnen ontbijten, lunchen, koffiedrinken, afspreken en werken. Er komt wifi en er komen volop stroompunten voor laptops.

 

Zo begon het...

 

Het had zomaar gekund dat Frans Voncken níet in het familiebedrijf was gestapt. Zijn opa, ‘mijn beste vriend’, had het afgeraden. En zelf wilde hij ook liever in het bedrijf van Piroschka’s ouders stappen, die in de autobranche zaten. Maar Piroschka’s droom was al jong om later een klein, gezellig bakkerijtje te beginnen met haar man. Frans deed alsnog de bakkersschool en Piroschka maakte haar studie logistieke wetenschappen af. In 1993 namen ze Bakkerij Voncken, toen nog met drie mensen personeel, over van Frans’

ouders. Inmiddels hebben ze, inclusief de hoofdvestiging in Kerkrade, achttien winkels en drie lunchcafé ’s/ijssalons in het zuiden van Limburg, waar in totaal 170 personeelsleden werken. Om zijn personeel te ontzien, doet Frans nog steeds graag elke zaterdag op zondag de nachtdienst in de bakkerij. Piroschka werkt wekelijks met plezier een nacht mee in de logistiek: orders pikken en verdelen. Hun motto is niet voor niets: ‘Passie maakt het verschil’.

WAAROM BEN JE KLANT BIJ SONNEVELD?
Vanwege de Kwarkbollen.

 

TIPS AAN COLLEGA’S?
Volg je gevoel. Heb geloof in jezelf en vertrouw daarop. Als het dan toch fout is, heb je de kracht om het te repareren. In het verlengde daarvan: maak altíjd een keuze. Als je dat niet doet, wordt er voor je gekozen en dan bepaal je zelf niet meer je koers. Tegelijkertijd – meteen de laatste tip: sta open voor kritiek. Ondernemen is een leerproces en zonder kritiek kun je niet leren.

In de bakkerij met Frans Voncken

In de HandSon leest u het exclusieve interview 'In de bakkerij met', dit keer met Frans Voncken! Voncken heeft nu, inclusief de hoofdvestiging in Kerkrade, achttien winkels en drie lunchcafé's/ijssalons in het zuiden van Limburg waar in totaal 170 personeelsleden werken.

 
7/14
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...