WIE ZIJN JULLIE EN WAT DOEN JULLIE?
Ik kom uit een slagersfamilie, maar ik wist al op mijn twaalfde: ik wil bakker worden. Toen Maureen en ik naar een geschikte bakkerij zochten, vonden we niets in Noord- Limburg waar we vandaan komen en kwamen we in Drunen terecht. We begonnen met onze specialiteit: Limburgse vlaaien. Die had je toen nog niet veel buiten Limburg.
WAAR STAAT BAKKER ALLARD OM BEKEND?
Onze Limburgse vlaaien doen het nog steeds goed, maar ons best verkochte product is de Herfstcake: plaatcake met kaneelsuiker. Je kunt het zelf zo groot of klein snijden als je wilt en het wordt in Drunen bij allerlei gelegenheden geserveerd. Op verjaardagen, maar ook bij geboortes, dopen en bij begrafenissen. We hebben het zelfs als merk laten registreren. En om de cirkel rond te maken hebben we nu ook een vlaai met Herfstcake.
WAT MAAKT JULLIE SUCCESVOL?
We proberen altijd in te spelen op veranderende trends en zorgen ervoor dat we een goed verhaal hebben. Daarom hebben we nu een eigen tarweveld. Het past heel goed in een tijd waarin mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Inmiddels hebben we al een paar oogsten achter de rug en het is, behalve een mooi product, een prachtige kapstok voor publiciteit en daar ging het ons om. Ik heb van tevoren gezegd: ‘Het gaat me niet per se om de tarwebroden, mijn doel is om meer krentenbollen te verkopen’. Langs een druk wandel- en fietspad zie je ons bord met de tekst ‘Hier groeien 16.000 volkorenborden’, we hebben met ons verhaal in allerlei media gestaan en het tarweveld is regelmatig aanleiding voor updates op social media.
WAAR BEN JE TROTS OP?
We vullen elkaar goed aan. Ik ben creatief en Maureen is goed in marketing. Dat zorgt ervoor dat we onderscheidende producten maken met een goed verhaal.
WAT IS JE AMBITIE?
Klein blijven. We hebben een tweede winkel gehad, maar hebben die heel bewust weer van de hand gedaan. Met de huidige manier van werken hebben we een mooi bedrijf, houden we ons sociale leven en kunnen we onze werknemers een heel leuke werkomgeving bieden. Doordeweeks draaien we geen nachten, alles gaat via de remrijskasten. Omzet is niet alles, het gaat om het totaal.
HOE SPELEN JULLIE IN OP KLANTBEHOEFTEN?
Als consumenten ergens meerdere keren om vragen, proberen we het. Soms slaat dat aan. Daarnaast letten we erg op trends. Nat gebak raakte uit, dus bedachten we Herfstcake. En nu eten mensen minder brood, ze ontbijten eerder met muesli-achtige producten. Dan zorgen we natuurlijk dat we dat maken, alle ingrediënten hebben we al in huis.
WELKE UITDAGINGEN ZIE JE?
De markt is aan het veranderen. Het gaat economisch goed en dat betekent, in ieder geval in onze regio, dat mensen meer buiten de deur gaan eten en minder thuis klaarmaken. Wel hebben mensen geld over voor speciale producten. Daar proberen we op in te spelen met ‘on the go-‘producten en hartige broden en hamburgerbroodjes voor het weekend.
EN WELKE KANSEN?
Er wordt hier een nieuwe woonwijk gebouwd. Er is zelfs al een buurtvereniging en die zochten sponsoren. Dan zijn wij daar als eerste bij, je wilt natuurlijk niet dat iemand anders die plek inneemt.
WAT WAS JULLIE MEEST SUCCESVOLLE ACTIE?
Het in de markt zetten van Herfstcake als specialiteit en merk. Uit de hele regio komen klanten erom. Mensen die naar familie in het buitenland reizen krijgen de opdracht om het in te slaan en families die op zomervakantie gaan nemen het mee: lekker en gemakkelijk eten in het vliegtuig.
HOE HOUD JE JE PERSONEEL BETROKKEN?
We zijn altijd open en eerlijk over hoe het met het bedrijf gaat. En verder is het een kwestie van geven en nemen. Als je wat over hebt voor je personeel, hebben ze dat ook voor jou als het een keer nodig is. En: hun mening telt. Wij nemen uiteindelijk de beslissingen, maar we luisteren goed.
HEB JE EEN TIP VOOR COLLEGA’S?
Doe wat bij je past. Wij hebben mooie aanbiedingen voorbij laten gaan, omdat we ons er niet goed bij voelden of omdat het niet paste bij ons idee van ondernemen en leven.
HOE ONDERSTEUNT SONNEVELD JULLIE?
Vertegenwoordiger John is meer een sparringpartner dan een verkoper. Dat is prettig, het maakt dat je op hetzelfde niveau praat. En baktechnisch adviseur Herald is bij ons langsgekomen toen ik aan het bakken ging met de eerste oogst van ons eigen tarweveld. Dat ging in het begin helemaal niet zo goed. ‘Wat heb ik gedaan? Blijf ik nu zitten met 6 ton kippenvoer?’, schoot het door mijn hoofd. Maar het bleek een proces, waarbij Herald ook geholpen heeft met de nodige trucks en tips.