Beoordeel
en verbeter

je broodproducten in 9 stappen

Een overheerlijk vers brood van hoge kwaliteit met een aantrekkelijke kruimkleur en knapperige korst, een mooie bakaard en perfecte kruimstructuur, makkelijk te snijden en een goede afbeet. Dat is wat jouw klanten op ieder moment verwachten als ze naar jouw bakkerswinkel gaan om brood te kopen. Je wilt de kwaliteit van je brood- en banketproducten dan ook zo hoog en stabiel mogelijk houden. Hoe hoog is de kwaliteit eigenlijk van je brood of banket? Hoe beoordeel je dat? 

 

Met dit stappenplan heb je alle handvaten in handen om de kwaliteit en consistentie van jouw producten te beoordelen en te verbeteren.


Stappen

1 Controleer de korstkleur

2 Hoe ziet de bakaard er uit?

3 Teveel of te weinig volume?

4 Korsteigenschappen/ geaardheid

5 Hoe is de aroma van het brood?

6 Tevreden met het model en afwerking?

7 Bepaal de mate van malsheid

8 Hoe ziet de structuur eruit? 

9 Bekijk de kruimkleur


Lees verder


Verbeter je brood: 9 stappen_1012
Waar begin je met een productbeoordeling?

Bij het keuren van producten is het beste om uit te gaan van de verwachtingen die consumenten hebben als ze dit product kopen en consumeren. Dus hoe aantrekkelijk zijn jouw brood- en banketproducten voor consumptie? Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat consumenten bij broodproducten voornamelijk naar de kleur kijken en het dan ook lekkerder vinden smaken. Donkerder brood wordt bijvoorbeeld door de consument geassocieerd met gezonder brood. Het ontstaan van een broodfout kan meerdere oorzaken hebben. Met een gedegen productbeoordeling weet je precies op welke punten je nog kunt optimaliseren om je klanten dat te geven wat ze verwachten.

Stappenplan productkeuring brood

Voor een goede productbeoordeling raden we je aan om stap voor stap de beoordelingscriteria door te gaan en dit op een lijstje af te vinden per soort brood. Of geef een cijfer aan op een schaal van 1 tot 10. Standaard is elke criteria een 7. Heb je een negatieve opmerking hierbij, dan wordt het een 6. Zijn er meerdere negatieve opmerkingen bij een criteria, dan wordt het bijvoorbeeld een 4. Daartegenover staat dat als je positieve opmerkingen kunt plaatsen dat het cijfer hoger wordt. Bereken het gemiddelde cijfer en op basis daarvan bepaal je hoe het staat met de kwaliteit van je broodproducten.

 

1 Controleer de korstkleur

 

Als eerste kijk je naar de korstkleur van het brood, zowel onder en boven. Is deze te donker of juist te licht? Beoordeel verder of de kleur van het brood product er onregelmatig, niet fris, flets of dor uit ziet. De korstkleur kun je veranderen door het bakproces aan te passen.


Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

2 Hoe ziet de bakaard er uit?

 

Vervolgens beoordeel je de bakaard van het brood. Is de bakaard weinig, rustig, wild, drijverig of stug? Bij een stugge bakaard is het advies om net wat meer water te gebruiken en/of meer te kneden. Een wilde bakaard is te herkennen aan scheuren aan de zijkant van het brood. Je kunt de bakaard beïnvloeden door te spelen met de procesparameters of te sturen op kneding/ rijstijd.


Verbeter je brood: 9 stappen - Bakaard
Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

3 Teveel of te weinig volume?

 

Het volume is natuurlijk belangrijk voor het zicht en wat de consument verwacht bij een bepaald brood. Is het volume van het gebakken product te hoog of te laag? Dan kun je ervoor kiezen om de rijstijden aan te passen of de hoeveelheid gist te veranderen. Je kunt ook kiezen voor een broodverbetermiddel met een hoog- of laagbakkende eigenschap.


Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

4 Korsteigenschappen/ geaardheid?

 

Wat vind je van de korsteigenschappen/ geaardheid?

Aan de hand van de korsteigenschappen of ook wel korstgeaardheid genoemd, bepaal je of de korst te dik of te ruw is en of er blazen op of spekranden aan zitten. Of misschien vind je de korst wel te taai of juist te zacht.

Scheurtjes in het brood zijn ook een teken dat het product niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Er is dan te veel activiteit in het deeg. Verkort dan de rijstijd. Bij blazen op de korst is er vaak sprake van een te vochtige narijs.

Spekranden zijn een teken dat het brood niet gaar is. Controleer dan je bakproces of je bakblikken die misschien wat vervuild zijn. Vervuiling beperkt namelijk de warmteoverdracht.


Verbeter je brood: 9 stappen_1016
Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

 

5 Hoe is de aroma van het brood?

 

Hulpgrondstoffen, maar ook broodverbetermiddelen kunnen bijdragen aan de smaak, iedere op zijn eigen specifieke manier. Daar kun je naar eigen inzicht en de wensen van je klanten mee spelen. Een broodverbetermiddel met melk geeft een ander aroma en een specifiekere smaak dan een broodverbetermiddel met moutachtige ingrediënten.

Hoe beter de korst is afgebakken, hoe meer dit bijdraagt aan de smaakontwikkeling. De gekozen tijd en de gebruikte grondstoffen zijn hierbij bepalend. 


Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

6 Tevreden met het model en afwerking?

 

Ben je tevreden met het model en afwerking van het brood?
De vorm van het brood prikkelt de zintuigen van je klanten vaak het meeste. Zit er een scheve of blinde knip in? Komt het model van het brood onregelmatig over? Of zit er taillevorming in? Te stijf deeg kan dan een oorzaak zijn. Controleer of het waterpercentage van de receptuur wel goed aangehouden wordt. Snijd ook het brood om te beoordelen of er onregelmatige sneediktes ontstaan.

Het creëren van de perfecte vorm zit vaak in de juiste verwerking door de bakker of door de instelling van de opmaakmachine. De deegbol- of punt wordt dan niet gelijkmatig uitgerold of onvoldoende ontgast en te weinig aangedrukt bij het opmaken.

Slordige afwerking of te warm snijden (boven een kerntemperatuur van 35 graden) hebben direct invloed op de vorm. 


Verbeter je brood: 9 stappen_1050
Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

7 Bepaal de mate van malsheid

 

De malsheid van je broodkruim heeft een grote impact op de beleving van het brood door je klanten. Te stug, droog of klef zijn allemaal redenen waarom zij het brood niet lekker vinden. Ook te weinig veerkracht of te spekkig wordt niet gewaardeerd. Controleer het brood dan ook vaak en goed op deze punten.

Is je brood te stug? Speel dan met de kneding of voeg een hulpgrondstof toe dat de malsheid verbetert, ook na het invriezen.
Heeft je brood meer veerkracht nodig? Laat het dan iets langer of korter rijzen, kneed iets meer of minder, dat luistert heel nauw. Een goed afgekneed deeg geeft een goede malsheid over meerdere dagen.


Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

8 Hoe ziet de structuur eruit?

 

Onregelmatig, te los of te grof? Bij het beoordelen van de structuur van broodproducten kijk je vooral naar de kwaliteit van de kruim. Is deze bovenin te los of te grof? Ziet de kruim er onregelmatig uit of ontstaan er gaten? De structuur is grotendeels afhankelijk van de kneding. Ook de eerste rijs/ voorrijs heeft hier invloed op. Er kan ook sprake zijn van uitdroging van het deeg in de bollen- of puntenkast. Verder kan een (te) lage kwaliteit bloem de oorzaak zijn. Controleer bij een dikwandige celstructuur ook de kneed- en rijstijden, maar ook de hoeveelheid gist.


Verbeter je brood: 9 stappen_1051
Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

 

9 Bekijk de kruimkleur

 

Als laatste beoordeel je de kruimkleur van het brood. Ziet deze er fris of juist grauw, streperig of vlekkerig uit? Als de kruimkleur te grauw is, kan het zijn dat de bloemsoort of dat het broodverbetermiddel deze kleur afgeeft. Een bloem op basis van melk ziet er meestal grauwer uit dan op basis van soja. Het kan ook zijn dat er daarvoor een ander soort brood is gebakken en dat de machines niet schoon genoeg zijn. Ziet je brood er streperig uit? Dan is het deeg waarschijnlijk uitgedroogd in de bollenkast.

Verbeter je brood: 9 stappen_1052
Verbeter je brood: 9 stappen - gele boog tussen stappen

Hulp nodig bij je productkeuring van onze baktechnische adviseurs?

Kom je er toch niet uit of heb je geen tijd, rust of genoeg kennis in huis om je producten (regelmatig) te beoordelen op kwaliteit? Onze baktechnische adviseurs, met jarenlange expertise op het gebied van verbetering van de kwaliteit van bakkerijproducten, adviseren je graag. Je bepaalt zelf welke producten je wilt laten keuren en wat de mogelijkheden zijn om dit door hen te laten doen. Onze adviseurs stellen zich neutraal op en gebruiken een bakrapport met standaard beoordelingscriteria waarmee zij de productkwaliteit beoordelen. Aan de hand van cijfers krijg jij inzicht in de verbeterpunten en advies hoe je de productkwaliteit kunt optimaliseren. Met deze uitgekiende productbeoordeling weet je direct hoe het ervoor staat met de kwaliteit van je brood- of banketproduct(en)! Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees meer over hoe onze specialisten jou kunnen helpen met een productbeoordeling.

JA, IK WIL HULP BIJ PRODUCTBEOORDELING

Verbeter je brood: 9 stappen

 
8/13
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...