Alles wat je altijd al wilde weten over:

Kruiden
en specerijen
in de bakkerij


Traditioneel worden er in de bakkerij allerlei melanges en mixen van kruiden en specerijen gebruikt. Denk aan toepassingen in broodproducten zoals hartige snacks of de gehaktkruidenmix die zorgt voor de lekkere smaak in saucijzen- en worstenbroodjes.

 

 


LEES VERDER
Aandacht voor kruiden en specerijen neemt toe

Specerijen en kruiden zijn beide plantaardig. Het verschil tussen deze twee is niet vastomlijnd:

  • Een kruid is afkomstig van een kleine groene plant. Zulke planten groeien vaker in gematigde klimaten en voornamelijk het bladgroen en de stengels worden gebruikt als smaakmaker, zowel vers als gedroogd. Voorbeelden hiervan zijn bieslook en citroengras.
  • Met specerij wordt meestal verwezen naar een smaakmaker uit andere, voornamelijk tropische klimaten. Van deze planten worden ook de bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vruchten, bast, en wortelstok gebruikt. Voorbeelden zijn peper (vrucht) of gember (wortelstok).

 

Toepassingen kruiden en specerijen

Doordat er steeds meer mediterranebroodsoorten zoals ciabatta of Italiaanse bollen worden opgenomen in het assortiment, nemen ook de toepassingen van (verse) kruiden en specerijen in brood toe. Kruiden en specerijen kunnen een negatieve invloed hebben op het glutennetwerk tijdens het kneden. Daardoor slappen degen te snel af of blijven ze te pikkerig. Zijn kruiden en specerijen dan alleen bovenop het deeg te gebruiken? Dat is zeker niet waar. Veel (gedroogde) kruiden en specerijen kunnen toegevoegd worden aan de receptuur van het brood zonder dat zij een negatief effect hebben op het eindresultaat. Een oplossing, om eventuele negatieve effecten op te vangen, is om de kruiden aan het eind van het kneedproces als vulling aan het deeg toe te voegen. Een tweede optie is om de kruiden en/ of specerijen melange dusdanig te behandelen dat ze zijn ingekapseld.

Voorbeelden

Sonextra Marinades die Sonneveld in haar assortiment heeft. De melanges van kruiden en specerijen zijn ingekapseld in plantaardige olie waardoor de marinades direct mee gekneed kunnen worden. Wij hebben in het assortiment:

  •  Sonextra Marinade Pomodori: oregano, basilicum, tijm en rozemarijn
  • Sonextra Marinade Green Herbs: knoflook, dille, bieslook, dragon, rozemarijn en peterselie
  • Sonextra Cheese Onion: knoflook
Bakkersweetjes - Kruiden Specerijen

In de HandSon rubriek Bakkersweetjes leest u dit keer alles wat u altijd al wilde weten over amandelspijs, een onmisbaar ingrediënt in de bakkerij.

 
8/13
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...