Alles wat je altijd al
wilde weten over:

FRUIT


De afgelopen tijd zien we dat consumenten overspoeld worden met negatieve berichten over natuurlijke suikers in fruit. Het zou allemaal niet zo goed voor je zijn... maar we hebben toch altijd geleerd dat fruit past binnen een gezonde leefstijl? En ook in de nieuwe schijf van vijf wordt geadviseerd om twee stuks fruit per dag te eten. Hoe zit dat en wat kan je er mee als bakker? Op deze vragen geven we in onderstaand artikel antwoord!


LEES VERDER
 

Fruit levert verhoudingsgewijs weinig calorieën, maar wel veel vitamines, mineralen en voedingsvezels (een groot deel van de vitamines gaat verloren bij verhitting: wat blijft zijn de mineralen en vezels). Suikers in fruit zijn niet veel anders dan suikers op tafel, maar omdat er in fruit nog heel veel meer zit, is het toch belangrijk voor een gezonde en evenwichtige voeding.edingsmiddel zelf ook. Bij koosjer brood zijn er alleen ingrediënten van toegestane dieren gebruikt (die volgens de Joodse voorschriften geslacht zijn). Tevens dient het brood bereid te worden volgens de geschriften van de Thora, de Joodse wet.

In fruit zitten diverse voedingsstoffen die bijdragen aan onze gezondheid:

 

  • Koolhydraten leveren energie. Fruit levert dit vooral in de vorm van suiker. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten wat zetmeel, zoals bananen. Gemiddeld bestaat ongeveer 10 tot 15% van het gewicht van fruit uit suiker.

  • Vitamine C zit vooral in zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. • Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en het in stand houden van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd extra veel foliumzuur te eten wat bijvoorbeeld veel in aardbeien en sinaasappels zit.

  • Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in bananen, krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron.

  • Fruit is een goede bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking. • Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen. In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar mogelijk spelen ze wel een rol bij de gezondheidseffecten van groente en fruit.

 

 

Om de voordelen van fruit optimaal te benutten, is het belangrijk om zoveel mogelijk van de hele vrucht te gebruiken, dus vooral niet alleen het sap. Fruit kan een goed alternatief zijn voor een gedeelte van de suiker in een receptuur om producten meer smaak en toch voldoende zoetheid te geven. Gebak met voldoende fruit kan voor de consument een gezonder alternatief zijn voor slagroomgebak bijvoorbeeld. En denk ook eens aan ‘fruitbrood’, zoals rozijnenbrood, bananenbrood en appeltjesbrood... Gebak wordt natuurlijk niet gegeten, omdat het gezond is, maar als lekkernij. Toch kun je het met fruit aantrekkelijker maken. Maar wilt u een gezonder alternatief aanbieden, voeg dan zo min mogelijk extra suiker toe. Let ook op de andere onderdelen van het gebak, zoals het deeg.

 

Kortom, fruit biedt een bijdrage aan
onze gezondheid en biedt u als bakker
legio mogelijkheden!

 


In de HandSon rubriek Bakkersweetjes leest u dit keer alles wat u altijd al wilde weten over fruit.

 
9/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...