Feit & Fabel Malsheid

 

Zo bepaal je de mate van malsheid!

De malsheid van je broodkruim heeft een grote impact op de beleving van het brood door je klanten. Te stug, droog of klef zijn allemaal redenen waarom zij het brood niet lekker kunnen vinden. Ook te weinig veerkracht of te spekkig wordt niet gewaardeerd. Controleer daarom het brood dan ook vaak en goed op deze punten.

 

Heeft je brood meer veerkracht nodig? Laat dan het iets langer of korter rijzen, kneed iets meer of minder, dat luistert heel nauw. Een goed afgekneed deeg geeft een goede malsheid over meerdere dagen.

Dr. Ir. Peter Weegels is directeur EBIC (European Bakery Innovation Centre) en houdt zich bezig met productontwikkeling en open innovatie, de basis voor groei. Peter legt uit hoe het zit met termen die veel gebruikt worden als het over malsheid gaat.


De feiten & fabels over malsheid


Feit en fabel

  • Malsheid kan het beste met enzymen gestuurd worden 

    feit of fabel?
     

     FEIT: Van alle grondstoffen leveren enzymen, met name maltogeen amylase, de beste vershouding in de tijd op. Vet en emulgatoren, meer water en in vruchtenbrood hoger suikergehalte geven ook meer malsheid, maar houden de veroudering niet tegen. Het grootste effect bereik je met enzymen. Mout bevat ook malsheidsenzymen, maar omdat het ook enzymen bevat die deeg plakkerig maken zit er een limiet aan de dosering.


  • Als brood mals is, bevat het veel E-nummers 

    feit of fabel?
     

     FABEL: Brood kan uitstekend mals gehouden worden met enzymen. Deze hebben geen E-nummers.

  • Malsheid is niet alleen de indrukbaarheid van de kruim 

    feit of fabel?
     

     FEIT: Voor consumenten spelen ook afbeet, klefheid en vochtig mondgevoel een belangrijke rol.

  • Brood verliest malsheid doordat het uitdroogt 

    feit of fabel?
     

     FABEL: Doordat zetmeel terug kristalliseert na het bakken ontstaat er een hardere kruim. Dit voelt droog aan. Als brood wordt opgeslagen in een gesloten plastic zak kan brood niet uitdrogen.


  • In de koelkast blijft brood langer mals 

    feit of fabel?
     

     FABEL: Door de kou zal het zetmeel sneller terug kristalliseren en gaat de malsheid het snelste achteruit. Bewaren bij kamertemperatuur of invriezen in een echte diepvries (dus niet het vriesvakje in de koelkast) houdt brood langer mals.
    .


  • Vet geeft meer malsheid 

    feit of fabel?
     

     FABEL: Vet vergroot de kortheid van de afbeet en kan zorgen voor een fijnere kruimstructuur. Beiden geven een malsere indruk. De indrukbaarheid wordt er niet door beïnvloed.

  • Sonneveld heeft 31 jaar geleden het belangrijkste malsheidsenzym ontdekt 

    feit of fabel?
     

     FEIT: 30 jaar geleden was Sonneveld Group B.V. de bakermat van een bakkerij-enzym dat een revolutie teweegbracht in de bakkerijsector, waardoor brood langer vers en langer houdbaar was. Met dit enzym zijn tot nu toe 80 miljard broden van afval gered, waarmee 45 miljoen ton CO2 bespaard wordt en de consument blij wordt van heerlijk vers brood.

     

    Meer over deze ontdekking 

Feit & fabel over Malsheid

 
12/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...